Gå til hovedinnhold

Innlegg

Viser innlegg fra 2010

Håkylling med røsti poteter, gulerøtter og appelsinsaus

Hå kyllingen kan virkelig ikke sammenlignes med Prior kylling. Den er saftig og fast i fisken, en kan nesten kjenne at dette er kyllinger som har hatt det godt før de blir middagsmat. Retten er beregnet på 4-5 personer, og da blir det godt med rester fra kyllingen som det kan kokes kraft av eller bruke til noen deilige sandwicher. Kyllingen tilberedte jeg med hjelp fra Hærland & Hellstrøm: http://www.solvskje.no/demonstrasjoner/helstekt-kylling/ Røsti poteter: 20 poteter 8 ss smør salt/pepper Skrell og rasp potetene (bruk gjerne rivhjernet på foodprosessoren), få ut så mye om mulig av vannet i potetene, sil dem, eventuellt legg mellom to håndkler. Ha smør og krydder sammen med potetene. Stekes i panne på middels varme 10-15 min på hver side alt etter hvor tykke du lager dem. Kan lages som porsjonskaker eller fylle hele stekepannen. Bruk gjerne steke takke for å lage porsjonskaker. Gulerøtter: 6 gulerøtter salt Skrell gulerøttene, bruk en ostehøvel for å lage fine strimler på langs ...

Lørdagsmat:)

I går ble det indrefilet med bakt potet til lørdagsmiddag. Ganske standard men god middag! Indrefilet, bakt potet, peppersaus, brokkoli og asparges! Nam, nam! Falt godt i smak, særlig hos den mannlige delen av husholdningen som elsker kjøtt;)

Urter

Hva er bedre enn en vinduskarm med urter som bare venter på å bli spist opp.... Hadde dere kjent lukten på kjøkkenet mitt nå vet jeg dere ville vært fullstendig enige...;)

Bruschetta

Blant de mange smårettene som kan lages er dette en av mine favoritter! Sunt er det også:) Det finnes utallige måter å lage retten på, men her kommer min versjon! Parmaskinke 2 bagetter 4 tomater 1 avocado 1 fedd hvitløk 1/2 rødløk 6 ss olivenolje 4 ss basilikum 4 ts salt 4 ts pepper Hakk tomat, avocado og rødløk smått. Press hvitløken og ha sammen med det andre i en bolle. Ha oppi olje basilikum, salt og pepper. Skjær bagetten i avlange skiver (kan selvfølgelig bruke annet brød også), gni gjerne litt hvitløk på skivene, eller ha på litt hvitøkssmør. Rist under grillen i ovenen til de har blitt sprøe og gyldne. Avkjøles litt, ha så på parmaskinke på hver skive og en klatt med tomatrøren. Servers straks!

Ostekake

Denne ostekaken baker jeg ofte. Den er enkel å lage, og smaker himmelsk! Bruker du en dekorativ form som jeg har gjort blir den ekstra lekker å se til. OSTEKAKE 1 pk bringebærgele 3 dl vann 1 pk sitrongele 2,5 dl vann 225 g Digestive kjeks 125 g smør 200 g Philadelpia ost 1 boks lettrømme 115 g melis 1 ts vaniljesukker 1 boks fløte - Kok opp 3dl vann, rør i bringbærgele, og hell den i formen. La den bli helt stiv. - Kok opp 2,5dl vann og ha i sitrongele, avkjøl uten å stivne. - Pisk fløten - Ha Philadelpiaost, rømme, melis og vaniljesukker i foodprosessor (kan selvfølgelig gjøres for hånd om du ikke har en slik maskin tilgjengelig, kjør til klumpfri masse. - Ha fløten i foodprosessoren og bland sammen. - La foodprosessoren gå sakte og hell i den avkjølte sitrongeleen i en tynn stråle. Blandes godt sammen. - Hell røren over den stivnede bringebærgeleen. Avkjøl i kjøleskap - Knus kjeksen med kniven i foodprosessor. Kan også ha kjeksen i en brødpose, (lurt og bruke to poser slik at det ik...

Verden beste kyllingsuppe!

Helt objektivt selvfølgelig.... ;-) Denne oppskriften har jeg fått av en venninne og vil gjerne dele den med dere. KYLLINGSUPPE 1 stor løk 1-2 purre 1-2 røde paprika 1 chili 2 ts karri 4 ts paprikapulver 2 terninger hønsebuljong (eller egenprodusert kraft) 1 l vann 2 kyllingfilet 1 boks creme fraish salt/pepper - Hakk løk, purre, paprika og chili smått - Surr i stekepanne med 1ts karri og 2ts paprikapulver - Del kyllingfilet i små biter, og surr i stekepanne med 1ts karri og 2ts paprikapulver. - Kok opp 1l vann med hønsbuljong. Tilsett creme fraish, grønnsaker og kylling. Suppen trenger ikke koke lengre enn 10 min om du har dårlig tid. Har du imidlertid litt ekstra tid kan den stå og småputre opp til en time. Suppen blir faktisk ekstra god dagen etter! Serveres med nystekt foccacia brød!

Fredagsmiddag!

Fredag er uten tvil den beste dagen i uken! På menyen min i dag står det helstekt kylling fra Håkylling. Håkylling produseres på Jæren. Den får vokse seg naturlig stor, og blir foret med bygg, havre, grasmjøl, einebær og lynghonning. Det blirlagt vekt på godt stell fra bondens side. Alt dette er elementer som gjør at kyllingen blir ekstra god og saftig. Jeg har lett litt rundt etter inspirasjon på hvordan jeg skal tibrede fuglen min. Tror jeg har falt for Hellstrøm og Hærlands oppskrift på helstekt kylling. http://www.solvskje.no/demonstrasjoner/helstekt-kylling/ Bilder og oppskrift kommer senere!

Øk forbrenningen ved å spise!

Høres ut som en gavepakke til oss som er opptatt av å holde oppe forbrenningen! Her er ivertfall noen tips som kan hjelpe! - Start dagen med et glass vann, da kommer kroppen i gang - Spis alltid frokost, hopper du over et måltid synker forbrenningen - Få i deg nok kalsium. Kalsium er med på å binde fettet slik at det ikke tas opp i kroppen. Spesielt hvis du spiser magre meieriprodukter! - Mellommåltider er med på å øke forbrenningen. Spis to hovedmåltider til dagen og tre mellommåltider. Mellommåltid kan f.eks bestå av en frukt, et knekkebrød, en yoghurt eller en neve nøtter. - Spis så grovt som mulig. Kostfiber hemmer fettopptak. Fiber gir god metthetsfølelse og bedrer førdøyelsen. Gode kilder kan være grovbrød, frukt og grønnsaker. - Spis fet fisk. Den inneholder Omega3-fettsyrer, D-vitamin og jod. Disse stimulerer kroppen til å bryte ned fettet i fettcellene, særlig på magen. - Få i deg nok D-vitamin. D-vitamin hjelper til med å frigjøre og forbrenne fettet på magen. - Spis masse pr...

Nam, nam gulrotkake:-P

Det er viktig å kose seg litt også innimellom. Her er oppskrift på min favoritt gulrotkake. Det beste av alt er at den blir bedre og bedre for hver dag den står i kjøleskapet (hvis du klarer å spare da...) 4 egg 3 dl sukker 3 dl hvetemel 2 ts natron 2 ts kanel 1 ts salt 1 ts vaniljesukker 1,5 dl soyaolje (eller annen nøytral olje) 5 dl revne gulerøtter - Pisk egg og sukker til eggedosis - Bland sammen det tørre - Tilsett i eggedosisen vekselvis, tørt, olje og gulrot Ha i 26 cm form Stekes på 190 grader i ca 60 min. Krem: 1 boks Philadelphiaost 1 boks Mascarponeost 2 ts vaniljesukker 250 gram melis Ha ingrediensen i foodprosessor og kjør til luftig konsistens. Has på avkjølt kake.

Tomatsuppe!

Her kommer en oppskrift på hjemmelaget tomatsuppe som jeg har prøvd ut. Kjempegod, med masse vitaminer. 750 g modne tomater 1 ss rapsolje 1 stk middels stor løk, finhakket 1 fedd hvitløk, presset 1 stk liten, rød paprika, finhakket 1 liter grønnsaksbuljong 3 ts tomat puré salt og pepper 1 1/2 ts tørket basilikum Skjær et kryss i toppen av hver tomat og forvell de ett par minutter i kokende vann. Trekk deretter av skinnet fra toppen og ned, og grovhakk tomatene. Varm opp olje i en kaserolle, tilsett løk, hvitløk, paprika og stek de under omrøring til de er møre. Hell de hakkede tomatene i kjelen og la det koke 10 minutter. Tilsett deretter buljong, tomatpuré, salt, pepper og sukker. Legg på lokk og la det koke i 15 minutter. Server med kokt egg.

Nydelig vintergryte

Har laget denne noen ganger i vinter. Den varmer godt på dager der gradestokken kryper under minus 10. Masse næring og gode råvarer gjør at smaken blir nydelig. Det beste er at den blir enda bedre dagen derpå! Her er hva du trenger: 700g strimlet svinekjøtt 2 løk 6dl kraft (grønnsaksbuljong) 4-5 poteter 2-3 gulerøtter 2 stilkselleri 1 purre 10 sukkererter 1 boks hakka tomater - Brun kjøtt og løk i olje - Ha kjøtt og løk i gryta med kraft - Kok opp og la trekke i 30 min - Rens og skjær i biter: Poteter, gulerøtter og selleri - Ha i gryten sammen med tomater, kok opp og la trekke 15 min - Tilsett purre i skiver og sukkererter - Salt/pepper etter smak, ha gjerne i litt friske urter, som f.eks gressløk, hvis du har. Server rykende varm sammen med flatbrød eller brød. Gryta kan gjerne putre lengre enn oppgitt i oppskriften, den blir bedre jo lengre den får stå. Pass på å bruke noen poteter som er litt kokefaste, slik at de ikke blir helt til mos.

Hjemmelagde knekkebrød:-)

Har virkelig fått smaken på hjemmelagde knekkebrød! Det er kjempelett å lage, tar nesten ikke mer enn 5 min i arbeidstid hvis alle ingredienser er i hus. Her er oppskriften jeg bruker: 2dl solsikkekjerner 1dl linfrø 1dl sesamfrø 4dl store havregryn 4dl grov sammalt hvete 1ts salt 7dl vann Rør alt sammen i en bolle og fordel jevnt utover to bakepapirkledde stekebrett. Bruk et pizzahjul/kniv til å dele knekkebrøden i passe biter før de settes i ovnen. Da er det lett å knekke de fra hverandre når de er ferdige. Stek begge brettene på varmluft i 160 grader i ca 1t 10min. Bytt plass på brettene etter halve tiden i stekeovnen. Jeg ser at i min ovn må de stekes litt lengre. Hvis en er usikker på om de er fredige så ta brettene ut og kjenn om knekkebrødene kjennes helt sprøe ut når de har stått på benken 1 minutt eller 2. Hvis de ikke gjør det, sett tilbake i ovnen og stek til de er sprøe. En kan gjeren eksprimentere med ulike frø og nøtter i knekkebrødene alt etter smak.

Dagens middag

Dagens middag ble kyllingfrikasse. Den falt i smak hos både små og store. Mye smak og masse gode grønnsaker! Her kommer oppskriften: 4 kyllingfileter 6 poteter 4 gulerøtter 1/2 sellerirot 2 løk 1 purre 2 ts sitronsaft fra sitron salt/pepper etter smak - Del kyllingfiletene i passe store biter - Skrell og del poteter og sellerirot i terninger - Skrell gulerøtter og del i skiver på skrå - Hakk løken i mindre biter - Del purren i ringer Frikasesaus: 4 ss smør 6 ss hvetemel 8 dl kyllingbuljong 1 dl matfløte Fremgangsmåte for sausen er som vanlig hvit sausejevning. Ha alle grønnsakene og kyllingfileten i sausen og la det putre i 15-20 min. Når det gjelder kyllingbuljongen går det fint å bruke hjemmelaget buljong. Hvis ikke har Knorr et økologisk alternativ som også er grei å bruke. Visste dere forresten at det går fint å få tak i norske gulerøtter, poteter, sellerirot og løk i februar?

Første innlegg!

Jeg har i det siste blitt mer og mer bevisst på hva maten vi spiser inneholder. Det finnes utallige halvfabrikata på dagens marked og hvis en tar seg tid til å lese på innholdet i varene vil en snart se at de inneholder mange ingredienser en kanskje aldri har hørt om. Hva er for eksempel vegetabilsk fett, natriumglutamat (også kalt E621 og MSG) og modifisert stivelse? Mange ser ikke så nøye på innholdet i halvfabrikata når det handles inn. Men hva gjør egentlig disse stoffene for kroppen vår? Etter å ha sett litt nærmere på dette har jeg bestemt meg for å ha mer fokus på hva maten vi spiser inneholder, og prøve å lage maten mest mulig fra bunnen av, uten hjelp av halvfabrikata.