Gå til hovedinnhold

Innlegg

Viser innlegg fra februar, 2010

Nydelig vintergryte

Har laget denne noen ganger i vinter. Den varmer godt på dager der gradestokken kryper under minus 10. Masse næring og gode råvarer gjør at smaken blir nydelig. Det beste er at den blir enda bedre dagen derpå! Her er hva du trenger: 700g strimlet svinekjøtt 2 løk 6dl kraft (grønnsaksbuljong) 4-5 poteter 2-3 gulerøtter 2 stilkselleri 1 purre 10 sukkererter 1 boks hakka tomater - Brun kjøtt og løk i olje - Ha kjøtt og løk i gryta med kraft - Kok opp og la trekke i 30 min - Rens og skjær i biter: Poteter, gulerøtter og selleri - Ha i gryten sammen med tomater, kok opp og la trekke 15 min - Tilsett purre i skiver og sukkererter - Salt/pepper etter smak, ha gjerne i litt friske urter, som f.eks gressløk, hvis du har. Server rykende varm sammen med flatbrød eller brød. Gryta kan gjerne putre lengre enn oppgitt i oppskriften, den blir bedre jo lengre den får stå. Pass på å bruke noen poteter som er litt kokefaste, slik at de ikke blir helt til mos.

Hjemmelagde knekkebrød:-)

Har virkelig fått smaken på hjemmelagde knekkebrød! Det er kjempelett å lage, tar nesten ikke mer enn 5 min i arbeidstid hvis alle ingredienser er i hus. Her er oppskriften jeg bruker: 2dl solsikkekjerner 1dl linfrø 1dl sesamfrø 4dl store havregryn 4dl grov sammalt hvete 1ts salt 7dl vann Rør alt sammen i en bolle og fordel jevnt utover to bakepapirkledde stekebrett. Bruk et pizzahjul/kniv til å dele knekkebrøden i passe biter før de settes i ovnen. Da er det lett å knekke de fra hverandre når de er ferdige. Stek begge brettene på varmluft i 160 grader i ca 1t 10min. Bytt plass på brettene etter halve tiden i stekeovnen. Jeg ser at i min ovn må de stekes litt lengre. Hvis en er usikker på om de er fredige så ta brettene ut og kjenn om knekkebrødene kjennes helt sprøe ut når de har stått på benken 1 minutt eller 2. Hvis de ikke gjør det, sett tilbake i ovnen og stek til de er sprøe. En kan gjeren eksprimentere med ulike frø og nøtter i knekkebrødene alt etter smak.

Dagens middag

Dagens middag ble kyllingfrikasse. Den falt i smak hos både små og store. Mye smak og masse gode grønnsaker! Her kommer oppskriften: 4 kyllingfileter 6 poteter 4 gulerøtter 1/2 sellerirot 2 løk 1 purre 2 ts sitronsaft fra sitron salt/pepper etter smak - Del kyllingfiletene i passe store biter - Skrell og del poteter og sellerirot i terninger - Skrell gulerøtter og del i skiver på skrå - Hakk løken i mindre biter - Del purren i ringer Frikasesaus: 4 ss smør 6 ss hvetemel 8 dl kyllingbuljong 1 dl matfløte Fremgangsmåte for sausen er som vanlig hvit sausejevning. Ha alle grønnsakene og kyllingfileten i sausen og la det putre i 15-20 min. Når det gjelder kyllingbuljongen går det fint å bruke hjemmelaget buljong. Hvis ikke har Knorr et økologisk alternativ som også er grei å bruke. Visste dere forresten at det går fint å få tak i norske gulerøtter, poteter, sellerirot og løk i februar?

Første innlegg!

Jeg har i det siste blitt mer og mer bevisst på hva maten vi spiser inneholder. Det finnes utallige halvfabrikata på dagens marked og hvis en tar seg tid til å lese på innholdet i varene vil en snart se at de inneholder mange ingredienser en kanskje aldri har hørt om. Hva er for eksempel vegetabilsk fett, natriumglutamat (også kalt E621 og MSG) og modifisert stivelse? Mange ser ikke så nøye på innholdet i halvfabrikata når det handles inn. Men hva gjør egentlig disse stoffene for kroppen vår? Etter å ha sett litt nærmere på dette har jeg bestemt meg for å ha mer fokus på hva maten vi spiser inneholder, og prøve å lage maten mest mulig fra bunnen av, uten hjelp av halvfabrikata.